Membri

Back to Romanian

Despre Forumul Regional al Apei “Dunăre-Europa de Est“


În perioada 23-25 mai, Sibiul a fost gazda Forumului Regional al Apei „Dunăre-Europa de Est”. Manifestarea a reprezentat o oportunitate unică de a prezenta ultimele noutăți din sectorul apei din România și de a facilita colaborarea și parteneriatele între profesioniștii din domeniu.

„Interesul pentru INDUSTRIA APEI este enorm, a depășit toate așteptările. Practic, Forumul este cea mai mare concentrare de forțe, profesional vorbind, care a existat vreodată în România pentru o industrie anume (o spun cunoscătorii). Sectorul apei este bine gestionat, funcționând bine și fără sincope în ciuda situațiilor neprevăzute apărute în ultimii ani (pandemia, războiul din țara vecină, scumpirile, schimbările din lanțurile de aprovizionare), și sper ca și cei care croiesc destinele economice ale țării să realizeze acest lucru și să-l aibă în vedere, deoarece el poate să constituie un motor de dezvoltare al țării”. (Dr. ing. Ilie VLAICU – Președintele Asociației Române a Apei).

Forumul Regional al Apei “Dunăre-Europa de Est“ Mai 2023

Industria apei este esențială pentru dezvoltarea actuală și ulterioară a României, dar are nevoie de colaborarea tuturor partenerilor implicați în acest domeniu, acces la fonduri europene, esențiale pentru continuarea investițiilor, evitarea pericolului infringement-ului, dar și observarea oportunităților care se pot ivi din orice situație și pe care operatorii și firmele din domeniul apei nu le pot rata.

EXPOAPA 2023 a reprezentat o manifestare cu un succes remarcabil, reunind peste 82 de firme expozante și ocupând o suprafață expozițională de 3500 de metri pătrați. Pe parcursul celor trei zile ale evenimentului, peste 2000 de vizitatori pe zi au avut ocazia să descopere tehnologii de vârf și să participe la expuneri tehnice și științifice de interes major în domeniul apei.

Forumul Regional al Apei “Dunăre-Europa de Est“ Mai 2023

Forumul Regional al Apei „Dunăre-Europa de Est” a beneficiat de participarea invitaților oficiali din cadrul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, administrației locale (primarul municipiului Sibiu, Președintele executiv al Asociației Municipiilor din România și primari de orașe), asociațiilor de profil din România și Asociației Internaționale a Apei, alături de firme de top din domeniul apei și de operatori regionali.

Forumul a fost salutat ca o reușită de către Asociația Română a Apei, care dorește să mulțumească participanților, vizitatorilor și tuturor celor care au contribuit la realizarea acestui eveniment de amploare.

Dr. ing. Ilie VLAICU
Preşedintele Asociaţiei Române a Apei

Descărcați comunicat complet în format PDF

About the Regional Water Forum “Dunăre-Europa de Est“

Forumul Regional al Apei Dunăre – Europa de Est aduce, anual, în atenţia participanţilor informaţii de cea mai mare actualitate privind evoluţia şi dezvoltarea sectorului apei din România, în primul rând, dar şi din ţările din regiune şi nu numai.

Alături de Conferinţa Tehnico-Ştiinţifică, Expoziţia de echipamente şi tehnologii specializate pentru sectorul apei, EXPOAPA, a prezentat, an de an, cele mai noi soluţii pentru îmbunătăţirea performanţelor şi creşterea eficienţei tehnice şi manageriale în sector.

Expozanții beneficiaza de un spațiu generos de expunere, în care au fost prezentate echipamente și instalații variate, atat pentru apa potabilă, cât și pentru apa uzata, precum:

 • piese și subansamble de robineți și vane, pompe inteligente, performante și eficiente energetic pentru apa potabilă și apa uzată;
 • contoare inteligente de apă și energie termică;
 • sisteme de conducte din ceramică vitrificată pentru rețele de apă potabilă și canalizare;
 • conducte de fontă ductilă;
 • conducte de polietilenă pentru rețele de alimentare cu apă și canalizare;
 • cămine prefabricate din beton sau alte materiale;
 • sisteme de forare mecanizată a tunelurilor.

Un capitol din ce în ce mai important il reprezintă sistemele de monitorizare și control, implicate atat în procesarea apei potabile, cât și a celei uzate. Se remarca astfel:

 • instrumente profesionale de control și monitorizare a calității apei;
 • echipamente pentru controlul apei potabile;
 • soluții de monitorizare și detectare a pierderilor de apă;
 • sistemele inteligente de control la distanță pe rețelele de apă/canalizare și management integrat al stațiilor de tratare/epurare.

Nu lipsesc nici echipamentele implicate în procesele de tratare a apei:

 • stații de potabilizare apă modulare;
 • sisteme de filtrare a apei și desinfecție cu raze UV;
 • sisteme de turbosuflante pentru tratarea biologică a apelor uzate;
 • stații de epurare modulare inteligente cu membrane ultra filtrante.